miércoles, 15 de junio de 2011

Societat del segle XIX


Al segle XIX trobem:


  • BURGESIA: classe social rica i poderosa.
  • ELS TREBALLADORS: treballen a les fàbriques, són d'economia pobre.
La burgesia tenia un gran poder econòmic. Disposava de més priviliegis que els treballadors gràcies a les seves riqueses.La revolució industrial, genera la burgesia.

Com a conseqüència de la industralització les ciutats s'amplien i es modernitzen,i el centre urbà, també es modifica.Apareixen nous mitjans de transport com el ferrocarril, i més tard el tramvia el metro...







En el Modernisme podem trobar dos subgèneres que són: el Vitalisme i el Esteticisme. L’Esteticisme engloba aquells artistes que opinen que la modernització i l’europeització de la cultura catalana no només s’ha de dur a terme en aspectes polítics i socials , sinò que també s’ha d’entendre en un sentit puramente estètic.Els esteticistes  creien que l’artista era superior a la resta de la societat perquè vivia dedicant-se a la creació de la bellesa.
Pel que fa en els corrents Esteticistes hi sorgien les anomenades Bohèmies:
●Bohèmia Rosa o Daurada: en aquest grup s’hi trobaria a aquells artistes , descendents de la burgesia catalana, que es podien perpetre viure de l’art sense cap problema en relació a l’aspecte econòmic.
●Bohèmia Negre: comprèn a aquells artistes que normalmente es trobaven inadaptats al medi urbà i sense cap suport econòmic, això provoca que sovint haguessin de malviure fent feines poc remunerades que, al mateix temps no els permetien viure de la seva passió,  l’art.

No hay comentarios:

Publicar un comentario